08.07.04

Hardware Change

Posted in English, Linux at 12:37 am by Rodrigo

  • My old MSI K7T266 motherboard for a new Soyo SY-KT600.
  • My old Athlon Thunderbird 1400 for a new Athlon XP Barton 2800+.
  • A new CPU cooler (Zalman CNPS7000A-AlCu) and round 80-pin IDE cables.

This was a good upgrade.. I could not run some games (True Crime for example) because the Thunderbirds don’t have SSE capability.. the same with some NVidia demos. And finally, it was the Doom 3 hardware upgrade :).

Upgrading Linux was a breeze. My old motherboard also had a VIA chipset, so the support was compiled in the kernel. I had some problems with lm-sensors and the ethernet card, but they were solved quickly.

IO-APIC was a different matter. Nothing worked when I enabled it in the BIOS. It took me some time to realize that the MPS version was wrong: When I had it set at 1.1, PCI devices didn’t work. But if I changed it to 1.4, everything was ok. But I still have every USB 1.1, USB 2.0 and Firewire in the same IRQ:

           CPU0       
  0:     122473    IO-APIC-edge  timer
  1:        513    IO-APIC-edge  i8042
  8:          1    IO-APIC-edge  rtc
  9:          0   IO-APIC-level  acpi
 14:      20799    IO-APIC-edge  ide0
 15:         19    IO-APIC-edge  ide1
 16:        236   IO-APIC-level  nvidia
 17:        124   IO-APIC-level  eth0
 19:          0   IO-APIC-level  EMU10K1
 21:        154   IO-APIC-level  uhci_hcd, uhci_hcd, uhci_hcd, uhci_hcd, ehci_hcd, ohci1394
NMI:          0 
LOC:     122416 
ERR:          0
MIS:          0

Well.. I’ll see into that problem later. Now, the hard part: trying to upgrade Windows XP without re-installing (yeah, I know it’s hard).. I hope it doesn’t take too much time..

Leave a Comment